Зробимо цей світ безпечним разом!

Зробимо цей світ безпечним разом!

Гуманітарна протимінна діяльність в україні здійснюється за підтримки уряду США.

10 квітня організовано онлайн навчання асоціацією саперів здобувачам освіти закладу щодо мінної безпеки.

Вони розповіли учням, як правильно поводитися в разі виявлення вибухонебезпечних предметів. Існує декілька видів загроз різного типу, які необхідно знати українцям, особливо тим, чия домівка опинилася у зоні бойових дій чи була деокупована. Як розпізнавати небезпечні предмети і території, як діяти, якщо побачили щось підозріле,—ця інформація життєво важлива не тільки для діток, але й для дорослих.

Сапери розповіли, що на розмінування України знадобиться не одне десятиріччя: це може бути 30, 40 чи навіть 50 років.

Три золоті правила безпеки:

  1. Не підходь
  2. Не чіпай
  3. Повідом службу порятунку за номером 101

Існує 7 видів загроз, про які треба знати

Небезпека може виглядати по-різному, тому треба знати ворога і бути пильними.

Загроза №1: боєприпаси, що не вибухнули

Там, де ведуться активні бойові дії, випускається 20-30 тисяч (!) боєприпасів на день, третина з яких не вибухає, а залишається в землі, причому у бойовому стані, тобто можуть вибухнути у будь-який момент. Це відбувається через те, що окупаційні війська використовують старі радянські боєприпаси, які зберігалися у неналежних умовах, а їхній термін придатності давно вийшов.

Загроза №2: міни

Велика кількість протитранспортних, протипіхотних мін залишається на деокупованих територіях. Міна спрацьовує за 0,5 секунди, тому треба бути надзвичайно уважними. Термін бойової роботи мін необмежений.

Загроза № 3: детонатори та підривники

Вони виглядають як ручки чи болтики, але є вкрай небезпечними.

Загроза № 4: залишені боєприпаси

Можуть знаходитися у великій чи не дуже кількості поблизу покинутих військових позицій (бліндажі, окопи, інженерні укриття), а також біля зруйнованих чи покинутих будівель.

Загроза № 5: набої

Це недооціненна загроза, оскільки військові часто привозять дітям сувеніри із зони бойових дій. Діти граються набоями, а це є небезпечним.Найбільша кількість випадків травмування від вибухонебезпечних предметів пов'язана саме із набоями.До того ж, за незаконне зберігання зброї та боєприпасів передбачена кримінальна відповідальність: до 7 років позбавлення волі.

Загроза № 6: Саморобні вибухові пристрої

Вони можуть виглядати не так, як звичайний вибухонебезпечний предмет: це може бути пакет, рюкзак, сумка, валіза. Варто пам'ятати, що будь-яка річ, залишена у громадському місці без нагляду, це потенційна загроза, навіть якщо не помітно ознак вибухового пристрою.

Загроза № 7: міни-пастки

Вони можуть виглядати, як іграшки, навіть як документи (наприклад, вибухівка, захована у корочці від паспорту), бути сховані у побутовій техніці. Це розрахунок ворога на цікавість чи жадібність. Пам'ятайте, що нічийні речі не варто займати!

Ознаки вибухонебезпечних територій

Спеціалісти перерахували ознаки, за якими можна розпізнати небезпечну територію, на яку не слід заходити.

  • Зруйнована інфраструктура.
  • Місце, де були обстріли.
  • Поляни, на яких не ведеться сільськогосподарська діяльність.
  • Узбіччя доріг, ґрунтові дороги та лісосмуги.
  • Зруйновані споруди.
  • Покинута військоватехніка.
  • Військові позиції.
  • Залишки тварин (на жаль, тварини—собаки, корови—потрапляють на розтяжки. Вони рятують життя людей, проте поряд з цим місцем можуть бути ще міни).

Які знаки попереджають про небезпеку

Існують офіційні та неофіційні знаки, які попереджають: тут небезпечно. Офіційні знаки—чотирикутні чи трикутні таблички червоного кольору із попереджувальними написами.

Неофіційним сигналом може бути все, що вибивається зі звичайної загальної картини у лісі, полі чи інших незнайомих місцях: червона хустка в лісі чи біля поля, напис, зроблений від руки.

Отже, побачивши щось підозріле:
  • Зупинися та заспокойся. Ніякої паніки.
  • Не рухайся—перевір, чи є поблизу ще підозрілі предмети
  • Обережно відійди подалі від небезпеки, бажано рухаючись тим шляхом, яким прийшов—по своїх слідах.
  • Залиш у безпечному місці якусь позначку (червону хустку, стрічку) та повідом службу порятунку 101

Якщо, не приведи Господи, втрапили на мінне поле, не рухайтеся і телефонуйте у службу порятунку, щоби вас забрали звідти.

Як діяти, якщо стали свідком підриву на міні

Як би не хотілося підбігти та рятувати людину, треба запам'ятати правила:

  • Зупинися та не підходь до потерпілого.
  • Залишаючись на безпечній відстані, поклич на допомогу, телефонуй 101 та 103.
  • Поки допомога прийде, розмовляй із потерпілим, підтримуй його.

Правила безпеки під час подорожі

—Знов подорожувати Україною будемо після Перемоги,— наголосили вони. Але ще довго, навіть під час невеликої мандрівки на потенційно небезпечних територіях, треба буде пам'ятати ці правила:

  • Вирушайте кудись у світлий час доби.
  • Перед тим, як кудись іти, повідомте про це близьких: куди саме ідете і на скільки.
  • Завжди обирайте ті маршрути та шляхи, які точно є безпечними. Якщо маєте хоч найменший сумнів—не використовуйте цей маршрут. Бажано пересуватися дорогами із твердим, неушкодженим покриттям.

/Files/images/1_saperi/Screenshot 2023-04-10 11.39.36.png /Files/images/1_saperi/Screenshot 2023-04-10 11.37.43.png /Files/images/1_saperi/Screenshot 2023-04-10 11.35.49.png

/Files/images/1_saperi/Screenshot 2023-04-10 11.40.31.png /Files/images/1_saperi/Screenshot 2023-04-10 11.43.27.png /Files/images/1_saperi/Screenshot 2023-04-10 11.53.45.png

Кiлькiсть переглядiв: 34